2017 – Dag 7 (2. juni) Hva bekymrer muslimske foreldre?

Razia, en venninne av meg, arbeider som hjelpearbeider ved et senter for asiatiske kvinner i Storbritannia. Hun har stor omsorg for kvinnene hun arbeider med. Mange av dem kommer fra den samme pakistanske, muslimske bakgrunnen som henne selv. Nylig fortalte hun meg om bekymringene noen av dem har fordi de ikke forstår datamaskiner like godt som barna sine og dermed ikke vet hva de gjør på internett – hvem de møter og hva slags informasjon de deler. Jeg har hørt de samme bekymringene fra kristne foreldre – det er et eksempel på de mange likhetene mellom muslimske og kristne foreldre.

30dagersbonn2017_Page_14_Image_0001Men det finnes noen reelle forskjeller også. En av bekymringene for mange muslimske familier, særlig i land der majoriteten ikke er muslimer, er hvordan de kan gi barna sine et positivt syn på islam når terroristers handlinger skaper stereotypier som forbinder vold med alle muslimer. Mer enn 3000 av femmedkrigerne som har reist for å kjempe for ulike radikale islamistiske grupper siden den syriske borgerkrigen begynte, har vært fra land i Vesten. De fleste av dem dro i hemmelighet, og foreldrene må dermed håndtere både sorgen over å ha mistet et barn og skyldfølelse over hva barna kan ha gjort. De føler skam når de møter motstand og fiendtlighet fra venner og naboer, og de blir sittende med tvil om alt de ikke visste om den personen de satte til verden. Det de mest av alt vil er å forstå hva som har skjedd med barna deres og hva de har gjort.

De fleste troende muslimske foreldre håper at barna deres skal vokse opp som troende muslimer, gifte seg godt, få en god jobb og etablere familie. De som bor i vestlige land håper også at barna lærer seg å leve et godt muslimsk liv i et sekulært samfunn. Så egentlig er det vel ikke så vanskelig for kristne å kjenne seg igjen i disse bekymringene, tross alt.

hvordan

 • Be for muslimske familier som du kjenner – be om sterke relasjoner og om at familiene må bli velsignet.
 • Be for foreldre som sliter med sorgen over å ha mistet et barn til ekstremisme – be om trøst og fred.
 • Be for muslimske foreldre som opplever utfordringen med å skulle oppdra barna sine i en kultur som er ulik deres egen. Be om at de må få visdom, og be for kirker og grupper som tilbyr støtte til foreldre i ditt eget lokalsamfunn.

 

 

2 kommentarer om “2017 – Dag 7 (2. juni) Hva bekymrer muslimske foreldre?

 1. Jeg syns kanskje denne problemstillingen er litt rar… Hvorfor er det så viktig for muslimske foreldre at barna får et positivt syn på islam. Hvis islam hadde vært bra ville det vel ikke blitt så mye leit? Ville det ikke vært mer naturlig at de SELV prøvde å forstå HVORFOR det blir så mye leit fra de som sier de tror på det samme som dem, og dreper og lager vold? Har disse foreldrene noen gang lest koranen og hva det egentlig står der? Det er jo ingen kristne eller buddhister eller hinduer som dreper på den måten som muslimer gjør. Og det er like mange fattige av dem også. – Jeg syns det er vanskelig å tro at dette er et sjokk for dem, de vet da vel inderlig godt hva islam er.

  Liker

 2. Hei Bente.
  Du tar opp en del interessante spørsmål. Det er bra at du reflektere på slike ting.
  For det første, en respons til ditt spørsmål: «Hvorfor er det så viktig for muslimske foreldre at barna får et positivt syn på islam?» En del av svaret ligger vel i det at de fleste muslimer har ikke sett eller hørt noe bedre. De har enda ikke hørt om Guds nåde gjennom Jesus (i hvert fall ikke på en måte de virkelig kunne forstå).
  Du etterlyser litt mer selvinnsikt fra muslimer, at de skjønner selv at islam ikke er så bra. Er ikke en del av svaret at de ser det ikke fordi de er i mørke? Bibelen beskriver en som er «løgnens far» som holder mennesker i mørket så de ikke skjønner hva som er sant.
  Det er også slik at veldig mange muslimer ikke identifisere seg med ekstremister, eller tenker at de er gode representanter for islam. Langt fra alle muslimer passer våre stereotyper. For foreldre som ikke er radikale, er det veldig leit for de å oppdage at et av deres barn er blitt radikalisert.
  Du tenker at de fleste muslimske foreldre må vel ha lest koranen og forstår hva som står der. Men koranlesing er ikke så utbredt, og de som ikke forstår koranens form for arabisk har ofte begrenset forståelse av innholdet. Islam, for mange, er en måte å leve de har lært fra sine foreldre og samfunnet rundt seg.
  Det å forstå de mange utfordringer ulike typer muslimer møter i hverdagen kan hjelp oss til å ha empati, og dermed kjærlighet. Det kan hjelpe oss til å be med tro, håp og kjærlighet.
  mvh Darryl
  (med i redaksjonen)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..